המילה כישלון מהדהדת אצל רבים מאיתנו מטען של משמעות שלילית, וזה נורמלי לחלוטין, כי הפחד מלהיכשל יכול להיות חזק מאוד. למשל, בבית הספר מחנכים אותנו להצליח. כל מה שאנחנו עושים נמדד לפי ההצלחה שלנו, אבל בעצם כך אנחנו מפספסים את החשיבות הגדולה שיש ליכולת ללמוד מכישלונות ולנסות שוב ושוב עד שמצליחים.
זה נכון שבאופן טבעי אנחנו לא רוצים ליפול, אבל השאלה היא: האם אנחנו מוכרחים לחשוב כך על כישלון? בואו ננסה לרגע להסתכל על כישלונות בצורה קצת אחרת.
"אני אף פעם לא מפסיד, או שאני מנצח או שאני לומד".
נלסון מנדלה
כישלון יכול לגרום לנו להטיל ספק בכל דבר, אפילו במי שאנחנו. עם זאת, הכישלון הוא מצרך הכרחי בחיים, עד כמה שהוא יכול להיות כואב. הכישלונות שלנו מחכים לנו על המסלול להגשמת מטרותינו, מפני שבלעדיהם לא נוכל ללמוד את כל מה שנדרש לנו בדרך אל הצלחתנו.
כישלון והצלחה שזורים זה בזה, זו אמת פשוטה על החיים, שעליה יוכל להעיד כל אדם שעשה דבר או שניים בחייו. חלק מהאנשים המצליחים והמפורסמים ביותר בעולם חוו בעברם כישלונות גדולים מאוד. הם נכשלו שוב ושוב, אבל ידעו לקום ולעמוד על הרגליים. גם אם הם לרגע הטילו ספק במה שרצו לעשות, בסופו של דבר הם המשיכו בדרכם והתקדמו לעבר המטרה שלהם, וזה בדיוק מה שצריך לעשות כדי להצליח.
אם מי מאיתנו סבל מכישלון בעבר, או שאנחנו חווים אחד כעת, חשוב שננסה לזכור את הדבר הבא – כישלון יעשה אותנו טובים יותר אם נבין איפה טעינו, נתקן את שגיאותינו ונמשיך לנסות להשיג את המטרות שלנו. אם נתייחס לכישלון בצורה זו, הוא יבנה אותנו ויאפשר לנו להגיע לתובנות ותגליות חדשות על החיים ועל האנשים שסובבים אותנו וישפר אותנו כבני אדם.
אני רוצה לשתף אתכם בסיפוריהם של שבעה אנשים, בשר ודם ממש כמונו, שלמרות הכישלונות שחוו, הם זכו להגשים את עצמם ולהפוך לאגדות.
7 כישלונות מפורסמים שכולנו מכירים
האנשים המיוחדים האלה האמינו שאף פעם לא מאוחר מדי כדי לנסות שוב. ועוד נתון מעניין: חלק מהאנשים שנכשלו והפכו למפורסמים מאוד הגיעו להצלחה הגדולה שלהם רק בשנים המאוחרות לחייהם.
1. הרלנד סנדרס
סנדרס נשר מבית הספר כבר כשהיה בן 12, ובשלב מאוחר יותר בחייו הוא פתח מסעדה אנונימית למדי. כשהיה בן 65, נבנה בקרבת המסעדה שלו כביש עוקף שניתב את התנועה הרחק ממנה. סנדרס נאלץ לסגור אותה והחליט לא לוותר ולצאת למסע של חייו עם צ'ק על סך 105 דולר בכיס ומתכון לעוף המטוגן שלו במטרה למצוא מישהו שישקיע בו. כעבור שנתיים ולאחר שנדחה מעל אלף (!) פעמים, הוא מכר את הזיכיון הראשון למתכון שלו. אחרי 10 שנים כבר היו לו זיכיונות ב-600 מסעדות שונות בארה"ב. וכיום יש לו הרשת של KFC מונה מעל ל-20,000 סניפים בכל רחבי העולם.
2. אלברט איינשטיין
אם היו מבקשים מאיתנו לציין שם של גאון, רובנו היינו אומרים: אלברט איינשטיין. אבל הגאונות לא באה לו בקלות. איינשטיין סבל בילדותו מקשיי דיבור ואפילו חשבו שהוא מוגבל שכלית. כנער, איינשטיין ניסה להתמרד נגד בית הספר שבו למד מפני שהיו לו טענות בנוגע לשיטת הלימוד בו, אך הוא נכשל בכך.
בשלב מאוחר יותר, ניסה איינשטיין להתקבל למכון הטכנולוגי של ציריך אך שוב הוא חווה כישלון (אם כי היה טוב מאוד במתמטיקה ופיזיקה כפי שניתן היה לצפות). הוא למד מהטעות שלו והחליט לקבל קודם את ההכשרה הנדרשת, ורק לאחר מכן פנה שוב למכון הטכנולוגי. הפעם הוא התקבל.
כעבור כמה שנים קיבל איינשטיין תואר דוקטור והוכר כתיאורטיקן מוביל. בהמשך דרכו זכה בפרס נובל היוקרתי לפיזיקה והחל להיות מוכר כגאון התקופה המודרנית שלנו.
3. ג'יי קיי רולינג
בנאום שנשאה בהרווארד ג'יי קיי רולינג, מחברת סדרת ספרי הארי פוטר, היא תיארה את החשיבות והערך של כישלון. היה לה חשוב לדבר על הנושא מפני שהיא עצמה חוותה כישלון גדול מאוד בעברה.
שנים ספורות לאחר סיום לימודיה האקדמיים, הסיוט הגרוע ביותר שלה התגשם: "נכשלתי בקנה מידה ענק. נישואיי הקצרים הסתיימו מהר ומצאתי את עצמי מחוסרת עבודה, אם יחידנית ומסכנה, ככל שניתן להיות מסכנים בבריטניה המודרנית מבלי להיות הומלסים. הפחדים שהיו להורי ולי לגביי התגשמו כולם, והפכתי להיות הכישלון הגדול ביותר שידעתי".
רולינג יצאה מהתקופה הקשה שעברה חזקה ונחושה יותר, וזה היה המפתח להצלחה הפנומנלית שלה. בהמשך דרכה, ניסתה רולינג להוציא לאור את "הארי פוטר" אך נדחתה 12 פעמים על ידי מספר מוציאים לאור, כולל הוצאת פינגווין. היא כמעט התייאשה, אבל אז הוצאת הספרים בלומסברי הסכימה לפרסם את כתב היד שלה. היא קיבלה עבור כתב היד של 'הארי פוטר ואבן החכמים' סכום של 1,275 ליש"ט, סכום שבאותם ימים היה משמעותי עבורה. אחת האנקדוטות שהיא אוהבת לספר היא שבאותה ארוחת צהריים שבה היא חתמה על העסקה עם בלומסברי הנציג שלהם דאג לומר לרולינג ש"היא אף פעם לא תרוויח כסף מספרי ילדים". סדרת ספרי הארי פוטר מכרה יותר מ-500 מיליון עותקים במצטבר, יותר מכל סדרת ספרים אחרת.
4. וולפגנג אמדאוס מוצרט
מוצרט היה ילד פלא מוזיקלי, שהלחין מוזיקה כבר בגיל 5 וכתב במהלך חייו מעל ל-600 קטעים של יצירות מוזיקליות. עם זאת, מוצרט חווה כמה וכמה כישלונות בחייו: הוא הודח כמוזיקאי חצר על ידי אציל שכינה את האופרה הידועה שלו נישואי פיגרו כ"רועשת מדי". בנוסף, שלוש הקומפוזיציות האחרונות שלו נכשלו כישלון חרוץ, הן נחשבו לא פופולריות ולא מוצלחות זמנו.
כיום, מוצרט מוכר לכולנו כאחד המלחינים הגאונים בכל הזמנים, והעובדה שאנחנו עדיין מאזינים למוזיקה שכתב לפני מאות שנים מדברת בעד עצמה.
5. סר ג'יימס דייסון
סר ג'יימס דייסון הוא מגדולי הממציאים בדורנו. הכול החל מהחזון שלו לבנות שואב אבק שאינו מצריך שימוש בשקית. למימוש החזון של דייסון נדרשו 5,126 עיצובים של שואבי אבק, עד שלבסוף הוא הצליח לבנות שואב שעבד בצורה תקינה. בשלב הבא, דייסון ניסה למכור את השואב שלו ליצרנים. נחשו מה? הוא נדחה, אבל הוא המשיך לנסות ולא הרפה עד שבסופו של דבר הצליח למצוא יצרן שהתעניין במוצר.
שוויו של סר ג'יימס דייסון היום עומד על למעלה מ-10 מיליארד דולר.
6. צ'ארלי צ'פלין
צ'פלין נולד בלונדון למשפחה ענייה. אביו היה אלכוהוליסט שעזב את הבית כשהיה בסך הכל בן שנתיים, והותיר את אמו ללא הכנסה יציבה. בגלל שהאב לא תמך כלכלית במשפחתו, צ'פלין נאלץ לצאת לעבוד כבר בגיל 7.
אמו של צ'ארלי צ'פלין נאבקה בחייה במחלת נפש, עד שלבסוף התאשפזה במוסד עד מותה. צ'פלין ואחיו, סידני, היו מוכרחים להסתדר בזכות עצמם, ולעתים קרובות הסתובבו בלי אוכל במשך ימים בניסיון לשרוד.
במהלך התקופה הזו, השתתף צ'פלין בהצגות במה ושיפר את כישרונו הקומי ואת יכולות הריקוד שלו. בסופו של דבר, הוא מצא את דרכו להוליווד. צ'פלין התמודד עם דחיות רבות, ורק בשלב מאוחר יותר הפך לשחקן הקולנוע האילם הגדול ביותר אי פעם.
7. ביל גייטס
ביל גייטס, האיש השלישי העשיר בעולם כיום (אחרי שאילון מאסק מנכ"ל טסלה הדיח אותו מהמקום השני לפני זמן קצר) נשר מלימודיו בהרווארד, והיה שותף בעסק כושל בשם Traf-O-Data. עם זאת, מיומנות ותשוקה לתכנות מחשבים הפכו את הכישלון הזה לחברת התוכנה המפורסמת מיקרוסופט, ואת גייטס למיליארדר הצעיר ביותר בעולם שעשה את הונו במו ידיו. כדבריו: "זה בסדר לחגוג הצלחה, אבל חשוב יותר להקפיד על הפקת לקחים מכישלונות".
אין ספק שהכישלונות המפורסמים האלה הם מעוררי השראה והשתהות. סיפורי הצלחה מן הסוג הזה גורמים לנו להאמין שכישלון, כשהוא מנותב בצורה נכונה, הוא אבן הדרך להצלחה. זו סיבה מספיק טובה להמשיך לנסות ולא לוותר עד שאנחנו משיגים את המטרה ששמנו לעצמנו.
אני יכולה לספר לכם מהניסיון האישי שלי שכשיש מטרה באופק, כל כישלון נראה כמו מהמורה בדרך ותו לא. אבל האמת הפשוטה הזו לא תמיד היתה ברורה לי. הייתי צריכה לעבור מסע של צמיחה והתפתחות אישית כדי להפנים שכישלון הוא חלק מהחיים באופן חיובי. אם בעבר הרגשתי שכישלונות מאיימים על הקיום שלי ופחדתי מאוד ליפול, היום אני מבינה שהדבר החשוב ביותר הוא מה אני עושה איתם ואיך אני בוחרת להסתכל עליהם.
אז אם יש לכם מטרה שאתם מאמינים בה, אל תוותרו עליה. גם כשקשה, גם כשאתם נכשלים לרגע, למדו מזה והפיקו לקחים כדי שתוכלו להמשיך בדרככם עד שתשיגו אותה.
תגובות גולשים
אני אישית פחות אוהבת שמספרים לי על הצלחות כאלה. אני מבינה שזו מטאפורה על הצלחה דוקא ממקום של ׳אין׳ בסיס מוצלח, אך בשבילנו המתמודדים ׳באמצע׳ עם כשלונות והצלחות אני מתרשמת יותר אפילו מהיוזמה שלכם כאן ומיוזמות כאלה שנותנות במה,כל אחד עם באמת מה שהוא אוהב ומה שטוב בו. אני אישית יודעת לספר על כשלונות והצלחות שלי ובטוחה שהן מלמדות ומכשירות,וגם יתנו יותר כוח למי שחושש מכשלונות.